Hej och välkommen till Gottes!

Hos oss får alla handla men välj privatperson (inkl. moms) eller företag (exkl. moms) för hur våra priser ska visas.

  • Fri frakt vid köp över 999 kr!
  • Leveranstid 1-2 vardagar!
  • Fler än 30.000 kunder!

Tips och råd om hur ni lyckas med er chokladfontän.

Efter flera års arbete med chokladfontäner på professionell nivå så har vi lärt oss en hel del på vägen. Vi tänkte därför dela med oss av ett par tips och råd för att även ni ska lyckas i chokladfontänernas underbara värld.

 

Hur fungerar en chokladfontän

En chokladfontän har en motor som genom en spiral (vanligast), trissa eller pump trycker upp flytande choklad genom en upprätt cylinder. Genom självfall rinner sedan chokladen ner över två eller flera nivåer för att slutligen återigen landa i bottenskålen. Där pumpas samma choklad upp till toppen av cylindern om och om igen tills den tar slut eller chokladfontänen stängs av.

Det är även möjligt att använda chokladfontänen till t ex ostfondue eller såser som har samma konsistens som den flytande chokladen. Dryck är för lättflytande och fungerar inte.

Vanligtvis är chokladfontänen försedd med en värmeslinga i bottenskålen. Denna är till för att underhållsvärma chokladen för att fontänen ska kunna användas under en längre tid. I de flesta fall måste dock chokladen smältas innan den hälls i fontänen. Detta gäller även professionella chokladfontäner med undantag för modeller från Sephra som enda märke har dubbla värmeslingor i sina fontäner och därför klarar att smälta chokladen direkt i bottenskålen.

 

Vilken choklad till chokladfontän

Det förekommer att folk blir besvikna på sin chokladfontän men oftast är det inget fel på själva fontänen utan på chokladens konsistens. Det behövs inget magiskt recept till chokladfontän.

Tre enkla grundregler är: 40% fett, 40 graders temperatur och inget vatten.

Choklad till fontän ska som regel innehålla ca 40% fett. Antingen att den redan innehåller detta eller att det tillsätts innan chokladen hälls i fontänen.

Vi på Gottes säljer och använder så kallad couverture choklad. Det är choklad i sin renaste form utan onödiga tillsatser och används ofta av konditorier och pralintillverkare.

Denna typ av choklad är dyrare än annan, har en silkeslen smak och ger ett perfekt resultat i chokladfontäner utan krångel. Couverturechoklad innehåller ca 40% kakaosmör. Annars får den inte använda den benämningen.

Använder ni er av annan choklad så kontrollera fettinnehållet och räkna ut hur mycket fett ni behöver tillsätta för att det ska bli ca 40%. Det går bra att använda de flesta typer av fett eller olja men resultatet blir mer eller mindre gott. Helst ska det vara kakaosmör. Annars rekommenderar vi kokosfett.

Har ni i för lite fett så blir chokladen trögflytande och kletig i chokladfontänen.

Har ni i för mycket fett så kommer inte chokladen att hålla ihop så bra vilket inte blir så snyggt i fontänen. Det finns då även risk för att chokladen stänker ur fontänen. Dessutom smakar den inte lika gott.

 

Hur ni enklast smälter chokladen

Temperaturen på chokladen ska vara ca 40 grader när den hälls i chokladfontänen. Enklast är om ni smälter chokladen i en bunke i mikrovågsugnen.

Kör en minut i taget på mellaneffekt och ta ut och rör om chokladen emellan. Ni kommer att se när chokladen har blivit lättflytande.

Ni kan även kontrollera temperaturen med fingret. Den ska kännas varm men absolut inte het.

Tänk även på att chokladen inte ska vispas utan bara röras runt. Chokladmousse rinner inte så bra.

Värmer ni chokladen för lite så kommer det inte bli något bra flöde i er fontän och det kommer bara att bli värre och värre då den sakta stelnar.

Värmer ni chokladen för mycket kommer mjölkproteinet att koagulera och chokladen får då en konsistens lik tandkräm. Chokladen går att rädda men det tar lite tid. Den måste kylas ner tills den är hård igen och sedan smältas på nytt till lagom temperatur.

Skulle ni råka bränna chokladen så är den bara att slänga. Det går inte att få bort den brända smaken.

 

Choklad tål inte vatten

Det går även bra att smälta chokladen i ett vattenbad men det är då väldigt viktigt att ni håller koll på temperaturen. Se även till att det inte kommer i något vatten eller vattenånga i chokladen. Den kommer då att skära sig, bli grynig och är då bara att slänga.

Eftersom choklad omedelbart skär sig om den kommer i kontakt med vatten så avråder vi från att försöka smaksätta chokladen med olika typer av drycker eller smaker.

Det är även riskfyllt att försöka färga chokladen med vanlig karamellfärg. Se till att smak och färg är oljebaserad. Då ska det inte vara några problem.

 

Hur mycket choklad i chokladfontän

Hur mycket choklad ni ska ha i er chokladfontän beror på hur mycket bottenskålen rymmer.

Vet ni inte det så kan ni ganska enkelt mäta upp det med vatten. Ta reda på hur mycket vatten bottenskålen rymmer och multiplicera med 1,2.

8 dl vatten motsvarar ungefär 9,6 hg choklad.

1 liter vatten motsvarar alltså ungefär 1,2 kg choklad.

De flesta chokladfontäner måste fyllas ungefär till hälften för att de ska få ett fint flöde. Det ni fyller på därefter är det ni kan äta upp innan flödet försämras.

500 gram choklad att äta brukar vara lagom till 10 personer vid en sittning.

500 gram choklad att äta brukar vara lagom till 20 personer vid ett mingel.

Sammanfattningsvis så kommer som regel en chokladfontän som rymmer 1 liter vatten att rymma 1,2 kg choklad.

600 gram kan ni äta upp innan flödet avtar vilket räcker till 12 personer vid en sittning och 24 personer vid ett mingel.

Detta är dock inte någon exakt vetenskap och det brukar gå åt mer choklad vid yngre åldrar.

Förutsättningen är att gästerna tar av chokladen genom att doppa till exempel fruktbitar. Använder ni hela fruktspätt, häller upp chokladen på assietter eller ringlar den över glass så kommer det att gå åt mer choklad.

 

”Rapa” chokladfontänen

När ni har hällt i chokladen i fontänen och haft den igång med ett flöde i ett par minuter, slå av chokladfontänen i ett par sekunder och låt chokladen rinna ner i bottenskålen.

Ni kommer då se att det bubblar i bottenskålen. Det är luftfickor som har bildats i cylindern som kommer ut.

När chokladen har runnit ner och bubblandet har avtagit kan ni slå på chokladfontänen igen.

Ni bör då kunna njuta av ett prickfritt resultat med ett tätt flöde.

Tycker ni att flödet blir sämre efter en stund så upprepa detta steg igen så brukar det komma igång.

 

Se till att chokladfontänen står rakt

När flödet är igång bör ni enkelt kunna se att chokladflödet är jämnt på alla sidor. I annat fall kan ni justera detta med de justerbara fötterna på chokladfontänens undersida.

Har er fontän inga ställbara fötter så får ni försöka att justera detta på annat sätt för ett snyggare flöde.

 

Tips på dipping

Gott att doppa i chokladfontänen är alla typer av frukter. Jordgubbar, banan, melon, apelsin, ananas, vindruvor och så vidare. Godis så som Marshmallows, Fudge och Turkish Delight. Även olika typer av kex och smörgåsrån brukar vara gott. Även bakverk så som croissanter och baklava kan rekommenderas eller att ringla chokladen över glass.

Annars är det bara att prova er fram för att hitta er personliga favorit. Kanske chips, ostbågar eller salta pinnar?

 

Här hos Gottes Fun Food kan ni i alla fall hyra eller köpa en chokladfontän, choklad och tillbehör till Sveriges lägsta priser!

Hoppas att detta kan vara till någon hjälp. Det finns även ett par instruktionsvideos att titta på i vår facebookgrupp och ni är självklart varmt välkomna att kontakta oss direkt om ni har ytterligare några frågor om chokladfontäner så kan vi fylla på med svar här på sidan.

 

Denna text får enligt upphovsrätten inte kopieras, skrivas av eller på annat sätt spridas vidare utan medgivande från Gottes Fun Food AB.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen